De aarde waar we op leven is door God goed geschapen, maar is door de zondeval aan verval onderhevig. Dat zien we duidelijk in de hele wereld gebeuren. Het klimaat verandert en de aarde wordt minder leefbaar. De PCG is van mening dat de mens over de schepping is gesteld, en dat we zorg moeten dragen voor mens en dier. Tegelijk kunnen we ons niet vinden in veel actiegroepen die door hun eisen het klimaatbeleid bepalen. Vaak worden daardoor onhaalbare en onbetaalbare doelen afgedwongen.
Gemeente Buren heeft te maken met twee opgaven:
- Duurzame elektriciteit (energietransitie)
- Duurzame warmte (warmtetransitie)
Duurzame elektriciteit
Wij vinden dat het klimaatbeleid verantwoord moet zijn, en we niet klakkeloos vruchtbare landbouwgrond en een mooi landschap moeten opofferen aan windturbines en zonnepanelen. De regionale afspraken moeten echter worden gehouden en gemeente Buren heeft de verantwoordelijkheid om de bijbehorende lasten zoveel mogelijk te verzachten. De gemaakte afspraken kunnen alleen worden gehaald met windmolens en zonnepanelen. Daarom moeten we een goede balans vinden en de juiste keuzes te maken voor de toekomst. Wij staan open voor alternatieve manieren om energie op te wekken zoals kernenergie.
Een belangrijke voorwaarde voor het opwekken van duurzame energie, is de capaciteit van het stroomnetwerk. De PCG vindt dat de gemeente zich hier sterk voor moet maken. Inwoners, ondernemers en projectontwikkelaars moeten niet tegen de beperkingen van het stroomnet aanlopen.
Wind
Ondanks onze terughoudendheid met betrekking tot windenergie, zijn windmolens nu nog een onmisbaar onderdeel in de gemaakte afspraken. Wij willen het aantal windmolens tot het minimum beperken. De windmolens moeten op plaatsen komen waar ze het minste overlast bezorgen en ze moeten eerlijk worden verspreid over de gemeente. Er moet ook draagvlak zijn bij de directe omwonenden waarbij (financiële) compensatie een optie is.
Zon
Zonnepanelen hebben eveneens voor- en nadelen. Het grootste nadeel is de ruimte. Daarom zien we voor zonnepanelen vooral mogelijkheden op daken en op ‘ongebruikte’ grond, zoals bermen van snelwegen. We willen dit dan ook graag stimuleren. Daarnaast willen we medewerking verlenen aan projecten waarbij energie wordt opgewekt met “zon op water” zoals het project Molenkampen in Beusichem. De PCG wil geen verdere ontwikkelingen meer van zon op duurzame landbouwgrond bovenop het RESbod 1.0.
Duurzame warmte
Ook de aanstaande warmtetransitie gaat het nodige van onze gemeente vragen. Voor 2050 moeten alle woningen aardgasvrij zijn. Daarom moet gezocht worden naar alternatieven voor aardgas. Daarbij is het ook belangrijk dat het energieverbruik wordt verlaagd. Enerzijds door beter te isoleren, maar ook door inwoners bewust te maken. Daarnaast kan door een ander levenspatroon het verbruik van energie worden verminderd. Groene waterstof is een alternatief voor aardgas dat veel potentie heeft. Het huidige aardgasnetwerk moet daarom in stand worden gehouden. De PCG staat positief tegenover pilotprojecten vanuit onze inwoners en wil daarin faciliteren.