Ik dacht pas na over de ideale samenleving; hierin zag ik de basis door samenwerking van het bedrijfsleven, vrijwilligers(organisaties) en burgers. Samen dragen ze bij aan een betere leefomgeving, juist door met elkaar verweven te zijn.
Ik ben mening dat het maatschappelijke middenveld een belangrijke factor is voor de ideale samenleving. Door met elkaar de schouders eronder te zetten worden veel goede dingen bereikt. Zo kan de consument boodschappen kopen bij de lokale winkelier en de winkelier neemt maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de plaats waar het bedrijf gevestigd is.
Daarnaast is vrijwilligerswerk belangrijk, zeker in de wereld waarin we nu leven. Dit werk wordt voor weinig of geen vergoeding gedaan en heeft veel invloed op onze leefomgeving. We nemen verschillende soorten taken op ons, de een bij de gemeente, de ander bij de kerk en weer de ander bij de sportclub of als mantelzorger in de persoonlijke omgeving. Zo maken we met elkaar de samenleving een stukje mooier.
Het zijn natuurlijk niet alleen de vrijwilligers die onze samenleving structuur geven. Laten we vooral de jongeren niet vergeten. Juist de lange termijn ontwikkeling van onze gemeente zou gedragen moeten worden door onze jongeren, bijvoorbeeld over onderwerpen als wonen, klimaat. Wij zijn het immers die de gevolgen aan den lijve ondervinden of nog gaan ondervinden.
De praktijk wijst uit dat ook onder jongeren een aantal vrijwilligers veel taken op zich neemt, terwijl het andere deel die verantwoordelijkheid niet neemt. Zo is het aantal jongeren dat actief de dialoog aangaat over het vormgeven van de gemeente, de infrastructuur en de zorg gering. Dit initiatief moet ook niet bij de jongeren liggen, maar juist bij de gemeente. Een manier om dat te doen is via de Jongerenraad Buren, zij zetten het belang van de jongeren in onze mooie gemeente op de kaart.
Ten diepste geloof ik dat we nooit een gebalanceerde samenleving zullen krijgen. Als mensen leven we in een wereld waarin we onze eigen behoeften leidend zijn. We zijn soms geneigd om meer tijd te steken in iets dat ons persoonlijk voordeel oplevert, dan iets dat de hele samenleving of de ander beter maakt. Gelukkig zijn er ook in onze gemeente veel uitzonderingen op die regel.
Ik geloof dat we als mensen geschapen zijn naar Gods beeld, en heeft hij ons ook allemaal bepaalde talenten en of vaardigheden meegegeven. Deze kwaliteiten kunnen we inzetten voor de wereld, of in ons geval, in de gemeente waar we in leven; zowel betaald als zonder vergoeding. Kort samengevat, meer aandacht voor de jongeren in de gemeente, meer aandacht en zorg rondom vrijwilligers. Dit moet wel van beide kanten komen, eenrichtingsverkeer is snel weer voorbij. De gemeente moet faciliteren, maar de inwoners hebben hier ook een verantwoording. Hiermee zorgen we ervoor dat de sociale cohesie nu versterkt wordt en dat dit in de toekomst ook zo blijft. Want, wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Dit beseffende moeten we zorgen dat jongeren meer betrokken raken bij onderwerpen die relevant zijn voor jongeren en bij generatieoverschrijdende vraagstukken.

Auteur: Rutger Zeissink, kandidaat raadslid PCG Buren en mede-oprichter Jongerenraad Buren.