De aarde waar we op leven, en in ons geval de prachtige Betuwe waarin we wonen is aan klimaatverandering onderhevig. Verandering is niet per definitie slecht, maar in dit geval wel. Helaas moeten we vaststellen dat het goed was, maar dat we als mens het behoorlijk, soms door onkunde, tenietgedaan hebben.
Het klimaat verandert en de aarde wordt minder leefbaar. Dit klinkt nog vrij abstract, maar we hebben er ook als Gemeente Buren wel degelijk mee te maken. De PCG is principieel van mening dat we rentmeester zijn over de aarde, en dat we zorg moeten dragen voor mens en dier. Tegelijk kunnen we ons niet vinden in actiegroepen die door hun eisen het klimaatbeleid bepalen. Vaak worden daardoor onhaalbare en onbetaalbare doelen afgedwongen. Hier ligt dan ook gelijk het probleem. We zien de problematiek, maar de verschillende aanpakplannen hiervoor leveren ook weer problemen op.
De Gemeente Buren heeft concreet te maken met twee opgaven: Duurzame elektriciteit ofwel de energietransitie en Duurzame warmte of de warmtetransitie. Wij vinden als PCG dat het klimaatbeleid verantwoord moet zijn, en we niet klakkeloos vruchtbare landbouwgrond en een mooi landschap moeten opofferen aan windturbines en zonnepanelen.
De PCG snapt ook dat er concreet iets moet gebeuren. Nietsdoen is geen optie. Daarnaast, regionale afspraken moeten worden gehouden en gemeente Buren heeft de verantwoordelijkheid om de daardoor veroorzaakte lasten zoveel mogelijk te verzachten. Het is een feit dat de gemaakte afspraken momenteel alleen kunnen worden gehaald met windmolens en zonnepanelen.
Daarom moeten we een goede balans vinden en de juiste keuzes te maken voor de toekomst. Wij staan open voor alternatieve manieren om energie op te wekken zoals bijvoorbeeld kernenergie. Hiermee zeg ik niet dat we een kerncentrale moeten bouwen in de Marspolder. Die lokale middelen, als we die überhaupt al hebben, kunnen we beter investeren in bijvoorbeeld de Rijnbrug. Al is dit natuurlijk in de eerste plaats echt de verantwoordelijkheid van de provincie.
Maar nu even praktisch, een belangrijke voorwaarde voor het opwekken van duurzame energie, is de capaciteit van het stroomnetwerk. De PCG vindt dat de gemeente zich hier sterk voor moet maken. Inwoners, ondernemers en projectontwikkelaars moeten niet tegen de beperkingen van het stroomnet aanlopen. Duurzame nieuwbouw zijn we voor, maar het verplichten van zonnepanelen op bedrijfspanden in het buitengebied terwijl de infrastructuur om deze stroom terug te leveren niet aanwezig is, lijkt ons geen goed idee.
In de Regio Rivierenland is door een aantal gemeenten gekozen om in het RES(Regionale Energie Strategie)-Bod gebruik te maken van windmolens.
In de gemeente Buren is er een andere keuze gemaakt om in het aandeel van deze transitie te voorzien. Namelijk een veel hogere bijdrage van zonenergie op dak, zonnepanelen in en rond het industrieterrein in Medel en zonenergie op andere z.g.n. pauze gronden zoals de dijk langs het Amsterdam Rijnkanaal.
De PCG heeft middels het ondersteunen van een amendement bijgedragen aan deze keuze met voorwaarden om ook onze afspraken in de Regio na te komen. De Provincie is echter een andere mening toegedaan en vind dat Buren wel degelijk met meer dan de al 4 bestaande windmolens moet bijdragen. Namelijk door het plaatsen van nieuwe windmolens.
Als PCG zijn we hier zeer terughoudend mee omgegaan tot nu toe en dat willen we ook blijven doen. Windmolens hebben nu eenmaal een onmiskenbaar effect op ons juist zo karakteristieke Burense landschap en omgeving.
Als echter de provinciale lijn mbt plaatsing van windmolens zo blijft dan zal de PCG deze verantwoordelijkheid ook nemen en vinden wij dat we hierin als gemeente(raad) ook de regie moeten houden.
Het eerlijk verdelen van de windmolens over het grondgebied van de Gemeente Buren is dan een van de uitgangspunten. Andere alternatieven zoals bijvoorbeeld projecten waarbij energie wordt opgewekt met “zon op water” zoals bijvoorbeeld het project Molenkampen in Beusichem zal de PCG altijd mee stimuleren en ondersteunen.
Ook de aanstaande warmtetransitie gaat het nodige van onze gemeente vragen. Voor 2050 moeten alle woningen aardgasvrij zijn. Daarom moet gezocht worden naar alternatieven voor aardgas.
Daarbij is het ook belangrijk dat het energieverbruik wordt verlaagd. Enerzijds door beter te isoleren, maar ook door inwoners bewust te maken. Isoleren is hierin echt een belangrijk kernwoord, hoe overpraktisch dit ook mag klinken. Dit moet geen hobby voor de meer vermogende inwoners worden, maar mogelijk zijn voor iedereen. De kloof tussen rijk en arm moet niet groter worden. Dit gevaar ligt hier op de loer. Energiearmoede is niet iets wat theorie is, maar helaas in onze gemeente al werkelijkheid.
Daarnaast kan door een ander levenspatroon het verbruik van energie worden verminderd. Groene waterstof is een alternatief voor aardgas dat veel potentie heeft. Het huidige aardgasnetwerk moet daarom wel in stand worden gehouden. De PCG staat positief tegenover pilotprojecten vanuit onze inwoners en wil daarin faciliteren en stimuleren. Want, groen moet je doen, maar iedereen moet wel mee kunnen.
Laten we samen in de komende raadsperiode proberen een gezamenlijke aanpak te vinden voor een gezamenlijk probleem. Want klimaatverandering verandert niet mee met een politieke kleur.

Auteur: Jan Keuken, bestuurslid PCG Buren