Betuwse wijn

Geen appels en peren maar druiven en uiteindelijk kwaliteitswijnen maken: dat is waar ondernemer Diederik Beker voor gekozen heeft. Een keuze waar wij als PCG alleen maar heel veel  waardering en respect voor kunnen uitspreken.

Omdat er voor de komende raadsvergadering van D.V. 30 Maart een bestemmingsplanwijziging voorligt welke betrekking heeft op het Betuws Wijndomein aan de Burense Wal in Erichem, heb ik als fractievoorzitter van de PCG contact gezocht met de ondernemer dhr Diederik Beker om het gesprek aan te gaan over zijn plannen en ambities met zijn onderneming. Al heel snel hadden we een intensief gesprek waarin passie voor het vak, vakmanschap en ondernemerschap uit de fles kwamen, om het maar toepasselijk te formuleren.

Waar ik vooral naar wilde informeren is de uitbreiding welke voorligt in de bestemmingsplan wijziging. En de relatie tot duurzaamheid en biodiversiteit, want dat zijn weer thema’s welke in de landbouw en voedselvoorziening steeds belangrijker worden.

Direct werd helder dat Diederik hier in zijn plannen goed over heeft nagedacht en dat wijnbouw ook prima is te combineren met de hierboven genoemd thema’s. Continue wordt er ook verder ontwikkeld en veredeld om sterkere en smaakvollere rassen te kweken voor een klasse kwaliteitswijn. Tevens heeft Diederik ook de combinatie met toerisme goed weten te combineren en wil hij dat nog verder uitbreiden door toeristen – en dat hoeven uiteraard niet alleen mensen te zijn buiten de gemeente – naar zijn wijngaard te krijgen om daar te overnachten of anderszins culinair verwend te worden. Door de prachtig voorgestelde inrichting met o.a. waterpartijen en uiteraard de wijngaard zelf is dat al een schitterende belevenis welke normaliter alleen in het buitenland te beleven zou zijn en nu dus in onze gemeente kan plaatsvinden.

Kortom een prachtige onderneming in een idyllische omgeving en een schitterend product wat zich ook prima laat combineren in een omgeving van appels en peren. De PCG ziet dit als een aanwinst en van grote toegevoegde waarde in onze gemeente en zal daarom zeker ook voor stemmen in de raadsvergadering van 30 maart.

We wensen Diederik en zijn familie en medewerkers enorm veel succes toe met zijn Betuws Wijndomein.

Erik Zaaijer
Fractievoorzitter PCG Buren