In het verlengde van de onlangs aangenomen omgevingsvisie is in de afgelopen maanden gewerkt aan een nieuw archeologiebeleid. Een onderwerp wat de nodige uitdagingen met zich mee bracht. Zo bleek het al snel dat dit beleid ingrijpende gevolgen zou hebben voor de boomkwekers en fruittelers in onze gemeente. Zoals onze fractievoorzitter Erik Zaaijer het mooi benoemde, is het balanceren tussen economische en archeologische belangen: “Dingen die de moeite waard zijn, moeten we zeker beschermen. Maar nu we door onderzoek precies weten waar we archeologische vondsten kunnen verwachten en waar niet, moeten we geen belemmeringen opwerpen voor gebieden waar weinig te verwachten is.”
Op 18 oktober jl. werd de laatste stap genomen in het vaststellen van het archeologische beleid. Maar niet zonder dat twee belangrijke amendementen van de PCG werden aangenomen waarin er extra ruimte kwam voor de boomkwekers en fruittelers.
Actualisatie verstoringskaart
Het eerste amendement wat werd ingediend en werd aangenomen, heeft er toe geleid dat de bodemverstoringskaart die was opgenomen in het beleid, niet zou worden aangenomen. Deze ging namelijk maar over een hele beperkte periode van 2015 tot 2019. De bodemverstoringen zullen later dit jaar als nog worden vastgesteld. Dan zal er naar een langere periode worden gekeken dan van 2015 tot 2019. Deze wijziging is van groot belang aangezien er pas archeologisch onderzoek hoeft worden uitgevoerd als er dieper dan 50 centimeter wordt gegraven op percelen waar bekend van is dat er zogenaamde bodemverstoring van toepassing is. Hierdoor worden kwekers en fruittelers niet onnodig op kosten gejaagd.
PCG, Gemeentebelangen, CDA, VVD en D66 stemden voor, waardoor het amendement met grote meerderheid werd aangenomen.
Vrijstelling lage verwachtingsgebieden
Het tweede amendement wat werd ingediend en eveneens werd aangenomen, heeft er voor gezorgd dat er in het beleid is opgenomen dat lage verwachtingsgebieden worden vrijgesteld van archeologisch onderzoek. Dit is mogelijk omdat er gedetailleerde kaarten aanwezig zijn waar in onze gemeente hoge verwachtingswaardes zijn op het vinden van archeologische vondsten. Ook dit amendement zorgt er voor dat kwekers en fruittelers niet onnodig op kosten worden gejaagd.
PCG, Gemeentebelangen, CDA en VVD stemden voor, waardoor ook dit amendement met grote meerderheid werd aangenomen.
Ontheffing metaaldetectie
Het derde amendement wat de PCG heeft ingediend op dit onderwerp ging over de toestemming voor metaaldetectie. De PCG is van mening dat personen die een ontheffing aanvragen voor metaaldetectie, deze alleen zouden moeten kunnen verkrijgen met toestemming van de grondeigenaar. Nu moeten er alleen een ontheffing worden aangevraagd bij de gemeente. Wel moeten gebruikers in zo’n geval zich aan allerlei regels houden.
Helaas stemden alleen PCG, CDA en VVD voor het voorstel en werd hierdoor de motie niet door een meerderheid gesteund. Het amendement werd dan ook verworpen.
Wilt u de behandeling in de raad terugkijken? Dit kan via het onderstaande videofragment: